torsdag 17 januari 2013

Plusska-vad är det....

Det är flera som har frågat, vad en plusska är!? Jag har inte en aning var ordet kommer ifrån. Det har alltid funnit där i mitt liv så länge jag kan minnas.
Detta är en "plusska". Jag vet inte vad jag skall kalla denna tingest annars.  Man kan ha smink i den eller andra bra och ha grejer . Den kan variera i storlek och form, men den är inte alltför stor, för då är det ingen plusska längre. Så produktionen av dessa är i full gång och återkommer senare med bilder.

5 kommentarer:

 1. För mig har det nog varit mer "plosska". En slags börs att ha pengar och annat smått i. Kanske är det inte alls samma sak men ordet är ju lite likt.

  SvaraRadera
 2. Det är en pengabörs, i alla fall där jag är uppväxt.....runt Hudiksvall

  SvaraRadera
 3. Plusskan har jag pengarna i!! Vars ska man annars ha dom?? ;)Å jag bor i Lövånger!

  SvaraRadera
 4. När jag var ung böna i centrala Stockholm sa man plusska om plånbok, eller ja, där man förvarade sina pengar. Och jag var norrmalmsböna, alltså inte söderböna, och uttrycken kunde skilja sig åt:)) Kanske mycket en generationssak precis som språket/dialekterna idag?

  SvaraRadera
 5. Jag är född mitt i den Sörmländska leran och där kallade vi portmonnän för plusska. Det verkar alltså vara helt vanlig svenska.

  SvaraRadera